Satavenue Norge

Atlantic Rally for Cruisers (ARC)

Over 200 båter og 1200 personer seiler hvert år de 2700 nautiske milene fra Gran Canaria til Saint Lucia og har blitt ett «must» for mange seilere. ARC har blitt for alle fra barnefamilier til hardbarkede seilere med store og mindre båter. Med så mange båter og personer på deltakerlisten er sikkerhet en viktig faktor.

 

World Cruising Club har satt en minimumskrav for sikkerhet, som de har basert på ISAF standarder. Disse kravene er en livbåt som kan selvsupporteres i mer enn 24 timer, en 406MHz EPIRB, en terminal som kan sende og motta e-post (satellittelefon eller SSB/Pactor) en AIS mottaker og mann-over-bord utstyr. Alle personer skal også ha godkjente redningsvester.

 

Når man skal velge utstyr til sin seilas avhenger det av en rekke faktorer, som hvor lenge du skal være borte og hvor mye kommunikasjon du trenger å gjøre underveis. Skal du kun benytte utstyret til å sende enkle eposter og sjekke værmeldinger, så kan de enkleste kommunikasjonsenheten supportere dette. Ser du derimot for deg å drive en bedrift eller liknende underveis stiller dette høyere krav til utstyret du velger å installere. Du må også vurdere om du trenger tale- og datakapabilitet, eller en av delene. De enkleste opsjonene er satellittelefoner, som gir tale, SMS og data. Telefoner som Iridium 9555, Iridium 9575 og Isatphone2 har lave datahastigheter og egner seg derfor ikke til annet en enkle eposter og nedlasting av GRIB-filer. Disse telefonene krever fri sikt til himmelen, om de skal benyttes under dekk må det installeres en ekstern antenne. Et annet alternativ er Thrane LT3100, som er en fast installasjon og gir stabil dekning og meget god talekvalitet.

Krever du en høyere hastighet er opsjoner som Iridium Open Port, Iridium Certus og Inmarsat Fleet passende. Disse har en fast antenne montert og ett modem som det kan kobles til telefoner og pcer under dekk. Disse vil gi varierende hastighet fra 100kbps opptil 1.4Mbps.

 

I tillegg til brukerkravene er den totale kostnaden for terminalen, installasjon og abonnementer en viktig del av budsjettet og burde ikke undervurderes. Det må i mange tilfeller også påregnes support da maritime systemer kan være mer komplekse enn de vanlige «plug-and-play» modemene vi er vandt til hjemme.

 

Kontakt oss på post @ satavenue.no for anbefaling av utstyr til din seilas.